Ändring i Färgpaletten

 
Det är nu en månad sedan vi var mitt i julhelgerna och mustiga färger som i tusen och en natt dominerade vårt hem. Det tillhör för visso saken, att jag mer än gärna frotterar mig i dessa färger året runt, men runt jul får jag ta ut svängarna mer än vanligt - inte undra på att julen tilltalar mig!
 
Men var sak har sin tid...och nu är tiden inne för grön, turkos, pastell...också färger som finns året runt i vårt hem men som förstärks efter årstid och plats. Lika ombonat och hemtrevligt som det är att sätt upp dom smårutiga gardinerna i rött och vitt till Advent, lika förunderligt befriande är det att byta dom i januari till skira gröna gardiner, komplettera med Ikeafyndade Orkidéer för 69 pix i en färg som motar det gråmulna vädret utanför. Otroligt vad ombyte förnöjer på alla sätt och vis.
 
 
Kryddnejlikorna får vara kvar i påsen för nu går apelsinerna  åt som smör i solsken och går inte att dekorera med - men citroner och lime pryder sin plats innan dom åker i grytorna eller vattenkaraffen.
 
Spiselhyllan är sanerad på tomtar och lummer, en samling burkar från då och nu...Termosen har bara nåt år på nacken, "Mjölburken" är kaffeburk och inhandlad på Skansen för sådär en 30 år sedan, nästa är arvegods från svärmor och i förgrunden, två te-burkar inhandlade på Indiska när jag var tonåring...
 

Reseplaner

 
 
 
 
Det börjar närma sig...tre familjer som följt varandra genom livet, gått samma vägar, gått andra vägar, men varit på samma arena många många gånger. Familjerna har barn i samma ålder, barn som nu alla är tonåringar. Vi har varit på gemensamma semesterresor sedan dom var pyttesmå och nu har dom två älsta hunnit upp på 19:e året....
 
Vi har varit i Thailand tillsammans en gång tidigare och jag hade lite planer på att upptäcka nya platser inför min bemärkelsedag - men av olika tillfälligheter blev det Thailand igen och en helt annan plats i detta stora land som har så mycket mer än bara Phuket att visa upp. Det är som att tro att Sverige består endast av Strömstad, Grebbestad och Lysekil...typ.
 
Förra helgen umgicks vi i ett dygn, pratade minnen, la upp planer, tittade på bilder och filmer. Lagade Thaimat och dukade med inspiration från detta färgstarka land. Kulörta ljusslingor och mycket färg. Klart inte maten smakar lika ljuvligt som på plats - men vi kom bra nära! Det var -22.5 grad på morgonen den dagen så det skilde gissningsvis sådär en 50 grader från resmålet.
 
En stor del av resan är att glädjas och planera i förväg. Idag har jag googlat och surfat runt. Det är helt andra möjligheter idag än var det var för 22 år sedan jag var där för första gången. Då bläddrade vi i dom böcker vi hittade på biblioteket och lite broschyrer vi skickade efter från Thailands turistbyrå. 
 
55 dagar kvar till turkosa vatten och vita stränder....vi kommer att bo på båtlängds avstånd från denna ljuvliga plats. 
 
 
 

Sommardrömmar

Lördag morgon...10 timmars välbehövlig sömn, nykokt kaffe och soft musik i bakgrunden. Lagt i en tvätt maskin och ska fixa räkningarna...men hamnade i en mapp med sommarbilder och då fördes tankarna in på Glashuset och nya drömmar.
 
 
 
Om ett par tre månader kan jag flytta ut så smått....Skura rent och inreda. I höst rensade vi ut allt. Tog bort jordbäddarna och ska odla enbart i krukor och lådor. Inreda det mer som ett litet Orangeri light. Det är min dröm att en gång få ett personligt Orangeri. Jag ser precis hur det ska se ut och var det ska stå...
 
Men detta nygamla projekt - vårt växthus är 20 år - så kan jag drömma och odla vidare på min dröm. Vinrankan tänkte jag skulle få sällskap av ett citronträd, det blir som vanligt massor av basilika, tomater, chilli...och så lite blommor för doft och fägring. Där blir det gott att njuta vårens första solstrålar, tassa ut med kaffekoppen på lördag morgon...på med lite bakgrundsmusik...
 
Hittade lite bilder från i somras med nyupptagen vitlök, mat från grillen med färskpotatis från täppan och citronolja med örter, vitlök och parmesan....behöver jag säga att den är himmelskt god på färskpotatisen...Det är något helt magiskt över att odla sina egna örter och grönsaker - från frö, liten planta och så omvårdnad på det. Kan inte smaka bättre. En hobby som odlar själ & hjärta.
 
 
Drömmar som framkallar doft och känsla innan jag får ge mig på lite hushållsarbete denna något gråmulna lördag som enligt prognosen ska ge oss mer snö och 4-5 grader kallt. Det är skönt att drömma....