vinterlördag

Jodå...dom fick allt rätt..vädergubbarna, det är nog snart en decimeter snö och det yr som om man vore på Frostmofjället. Jag är inte emot vinter, men jag är inte jättesugen på snö nu. Gluttade på dörren och dokumenterade eländet lite lagom förut.

Annars mest innesysslor, var och en med sitt. Hushållsarbetet har inte varit på priolistan denna veckan då kvällen redan är sen när vi kommit in till hemmets lugna vrå.

Jag gillar lugna lördagar och kanske en snöyra gjorde den här lördagen ännu lugnare - egentligen kanske det inte är så dumt med snö ändå? Det har t.o.m. bakats bullar och LCHF bröd...ja bullarna kan inte jag ta åt mig äran på - det är min "lillLeila" som bakat så det doftar ljuvligt...nej jag får hålla mig till fiberhusk och solrosfrö - men som alternativ utan bröd i snart tre veckor...så kan jag säga att det också smakade heaven!
handplockat i koncentratSå här står det att läsa på den lilla dunken:

I början på oktober skördas de allra första oliverna. Toscansk olivolja brukar kallas för det flytande guldet "L'oro liquido". Den anses också vara en av världens bästa.

I Toscana handplockar man oliverna när hälften av dem fortfarande är gröna. Denna olja har blivit framröstad till "bästa organiska olja " i Toscana och smakar ljuvligt tillsammans med en bit bröd och ett gott salt.

Dessa handplockade oliver finns nu hos oss, en liten del av dom som mognat och pressats i Trequanda. Det känns häftigt att veta att vårt världpar på det lilla pensionatet i den lilla lilla byn i Toscana har varit med och plockat dom.

Nu har jag hällt över lite av guldet i en liten flaska och ställer man den i motljus av solen - då kan man njuta bara av färgen! Så otroligt intensivt grön. Smakupplevelsen är enorm! Husets bästa julklapp :)

Ljusblåa dagar

Det är fredag och klockan har passerat midnatt, ja så egentligen är det ju faktiskt lördag. Det är ett mindre mirakel att jag är vaken och dessutom pigg! Jag har inte sovit i soffan. Kom inte hem förrän 19 ikväll, lagade fredagsmat de Luxe och druckit ett glas vin, så oddsen för soffhäng och bedövande stark snarkvarning borde här varit mer än ett givet tillfälle....men icke, här sitter jag och knapprar på datorn!

Så jag kan bara ana...att det beror på mina kostvanor sedan två veckor tillbaka. LCHF, denna knasbokstavskombination, som jag riktigt får tänka till ordentligt varje gång jag ska säga det....på ren svenska blir det typ: Skippa kolhydrater och lassa in det förut så förbjudna fettet! Om detta funkar, är det också ett mindre mirakel! Vet inte när jag åt så mycket god mat dagarna i ända. Men det är ju inte mycket som smakar dåligt med en rejäl skväll grädde....om jag säger så....

Om det är svårt? Inte ett dugg...och sockersug finns inte. Så jag hoppas verkligen att förbränningen sätter igång nu och saker börja hända...åt rätt håll.

Vad annars...jo, halva januari har snart passerat. Det känns att vi redan har ljuset på våra marginaler nu. Man ska inte drömma sig bort, man ska leva här och nu.....men jag smygdrömmer lite....tänker på Ljusblåa dagar. Tidig morgon i "stugan". Stiger upp och tassar barfota i daggen i gräset utanför trappan, med barfota steg trevande uppför lilla backen för att komma upp till dasset. Dagen är ny, i huset sover dom flesta fortfarande. Jag filosoferar en stund, får det jag skulle göra gjort...tassar tillbaka, skrapar av gruset under daggfuktig fot på trappan....går in och startar kaffeproduktionen. Tar  så småningom med mig koppen ut, sätter mig på bänken och tittar ut över nyvaken natur och glittrande sjö, lyssnar på naturen..

Man ska leva här och nu - men lite drömmar i smyg kan man väl ha, så här mitt i natten när jag egentligen borde sova. Jag plockar fram en bild från sommararkivet från stugan...tänker lite och funderar på vilken musik jag är sugen på här och vad kan passa bättre än den här underbara låten. Tack Marba för att du delade med dig av den här för något år sedan - älskar den! Efter två utbildningsdagar med fantastiskt inspirerande Thomas Ahlsgaard så tänker jag nästan lite på norska "å jej gleder mig att blitt litt hjärntvättad av den mannen :)"