nygamla traditioner

När jag var liten, hade min mormor ett litet "vinterlandskap" på ett litet blombord...tror jag det var....Det var av bomull och små minitomtar lekte omkring i snön bland kottar och träsvampar. Jag kommer ihåg hur jag satt där framför och var alldeles tagen av leken. På en liten is gled en av tomtarna omkring på skridskor...det var på en spegel...

Som jag berätt förut, var mormor en stor inspiratör av skog och sagans värld och detta lilla minitomtelandskap följde med mig i vuxen ålder då jag flyttade hemifrån. Mamma hade alltid Pepparkakshus, så också än idag...varje jul..så det var också en tradition som följt mig genom åren - men i år hanns det inte med. Egentligen inte min "tomtestubbe" heller....men tidig Julaftonsmorgon innan resten av familjen kom ner...så trixade jag med van hand ihop "byggsatsen" som jag gjort så många gånger förr...typ snart 30 år.

Det var till julen 1982 och vi hade nyss flyttat ihop till vår första lägenhet.Jag hade bilden klar för mig hur det skulle se ut.  Jag beställde "tomtestubben" av pappa och så växte bilden i huvudet fram till min lilla Beskow skapelse.

Dom första åren la jag ner stor möda och omsorg...oj så jag skapade...med åren har jag dragit ifrån en del...men det är samma tomtar, nästan rubbet. Jag har skrivit in 1982 som inköps år under deras fötter...Stubben är den samma, så också träsvamparna - kan ni tänka er - snart 30 år gamla! Många är dom barn som stått och tittat in i Sagan och säkert haft samma känsla som jag hade hos mormor...i allafall väljer jag att tro det - det är magiskt att låta sig förföras in i sagans värld...

Jag tänkte alltså skippa hela föreställningen det här året...men nä...även nygamla traditioner är väl till för att sparas....och så kom min 13-åring ner med sömniga ögon i köket på Julafton...Go' Jul Mamma....och gick rakt fram till stubben som hon gjort varje år sedan hon var liten..."men du så fin den blev i år, nästan bästa ever"...undrar om hon inte sagt det ett antal år förut :)

Noll stress

Vilken skönt avslappnad dag det varit...Här sitter jag med värmen från öppna spisen i ryggen. Maken serverade en Irish Coffee som värmde mer än gott i hela kroppen. När vi kom hem efter dygn i Värmlandsskogarna, så var huset kallt...riktigt kallt...men en hel arsenal med värmeljus och vedeldning har fått upp Julmyset igen, dags att summera....Julafton 2010, en julafton med det helt perfekta julstämningsvädret. Sedvanlig frukost framför brasan och så litet traditionellt julbord med delar av släkten. Julsnappsen satt som en smäck till sillinläggningarna och flaskan passade mer än väl in i min rödguldiga jul.

Dopp i grytan, hemlagad korv, Janssons, sillar,  mammas köttbullar ja allt....nästan, för när vi nästan ätit klart inser jag att jag glömt att glaza revbenspjällen som jag så omsorgsfullt kokade dagen innan! Så kan det gå - men konstigt nog blev vi mätta ändå...Rådjuren stog på husknuten och kalasade på syrenknoppar...små lätta snökristaller singlade genom luften från klarblå himmel och 20 minusgrader. Småfåglarna fick sin välmatade havrekärve och "gubbarna" sin snaps i denna julritual.

Efter Kalletimmen var det dags att packa bilen och rulla upp genom skogen till Värmlandsgränsen och träffa hela La Familia. Alla 18 på plats och paket till taket :) Tomten kom på sparken i gnistrande kall vinterkväll. Barnaögon stora som tefat, där skräckblandad förtjusning så sakta byts mot ivrigt paketöppnande och idel glada miner.Julklappsöppning, mer mat, ringdans genom huset, godis och Risal'aMamma...ja jösses vilken dag...stupade i säng i lillstugan mitt i natten och i år var inte Julotta att tänka...sov som stockar till långt fram på förmiddagen, då vi färdades tillbaka genom ett bedövande vackert vinterlandskap och tillbaka till Storstugan och brunch.
Sedan har dagen bara varit...och så också vi. En minst sagt uppfriskande promenad i solen framkallade blossande kinder och så fram med glöggen igen. Ny samling runt bordet och nya fräscha planer smids inför ett nytt fräscht år!Ja och nu känner jag att jag nog ska gosa ner mig i soffan en stund...som sir Väs...typ..

God fortsättning på er!

Färdig....

Nu är här julklart för i år, inte kliniskt rent i varje vrå men med lagom mängd pynt och många levanda ljus - japp jag är nöjd. Nu har vi slappat med Lotta...som är ganska sövande dessutom, så jag funderar skarp på att gå och lägga mig. Går gärna upp tidigt i morgon i raggisar, koka mig en stor kopp kaffe, tänder i spisen....julmusik, tusen ljus...ja ni vet hela köret. En julfrukost går inte av för hackor, så därför går jag och sussar nu...

Fröjdefull Jul till er alla..