Solskensdagar

Solsken tre av fyra sportlovsdagar för min del - det måste man kalla bra utdelning! Jag har åkt längdåkning minst 5 km dagligen sedan i fredags. Skogspromenad och socialt umgänge med både familj och vänner. Hade gärna varit ledig några dagar till. Vinter kan inte vara bättre än så här. Så mycket frisk luft och motion på fyra dagar! 
 
 
 
Solen når över trädtopparna runt åttasnåret så här års i Laxarbydalen. Ljuset är krispigt vintervitt. Skidspåren är fin fina..
 
 
Skogspromenad där inget annat än naturens ljud omringar oss...
 
 
 
Ännu en eftermiddag med skidåkning, pulka, grill och umgänge. Sitta i snödrivan och dåsa till takdropp...somnade visst till en liten stund...
 
Då var mitt lilla sportlov över, men hoppas snön ligger kvar veckan ut för skolungdomarnas skull, men även för oss som jobbar. Nu är det så ljust att man kan ta sig en tur när man kommer hem - eller ska man rent av satsa på en tur i arla morgonstund? Inte helt säker på att jag är sugen när klockan är 06.30 då jag bör snöra på mig pjäxorna....
 
 
 
 

Sportlov - men vart tog solen vägen?

 
Den stora lönnen är näranog vårt kännetecken för samling av släkten vid vårt älskade Kasa. Det platsbyggda bordet har dukat upp många festliga måltider i stort och smått och i går var det dags igen. Grillade korvar av alla de slag och så "Ostisarna" i foliepaket som jag berättade om igår. Mina föräldrar har som vanligt sopat manegen och i stugan sprakade vedspisen sedan länge med mor i grytorna och pappa fixat grillen. 
 
 
Jag hade allt sett framför mig att solen skulle skina och fick rapporter om strålande sol från både Bohuslän och Norrland, men över Dalsland låg ett grått täcke. Inget att hänga läpp för - bara att ge sig i väg i skidspåret och bränna bort korven....Det blev ett två timmarspass runt hela sjön och då hoppades vi att måltiden var omvandlad i muskler med råge och gick in till dukat kaffebord med tårta...en av systrarna fyller år i helgen.
 
Kvällen fortsatte med Melodifestival och mycket tyckande från alla håll via Facebook och med varma drinkar som sig bör på After Ski. Unge herr Munther fick min "Gilla" igår.
 

mitt Sportlov & minnesbilder

Minns mina Sportlov under småskoletiden. Det var ofta några dagar hos mormor och morfar tillsammans med kusiner. Skidåkning i skogsslinga, äldre kusin som var hyfsat irriterad på dom rovor jag satte efter vägen.
 
I hans ögon var spåren av honom pistade intill perfektion ,då är det inte drömmen att ha småkusiner som ödelägger. För att inte tala om när han fixade och trixade med ett "hopp". Det bars vattenhinkar för att skapa stabilitet under natten när gradstocken visade rejäla minusgrader....och så dagen efter.... tjatade jag till mig ett åk såklart...och fullfart - hopp - duns....på rumpan....krater. Om man då inte hade slagit halvt ihjäl sig - var det bästa att "skejta" iväg åt mormors frizooner illa kvickt för att inte bli ihjälslagen rent handgripligen.
 
I mormors frizooner kunde man också få grillad ostsmörgås inlindad i foliepaket, som hon lagt på glöden i den lilla mysiga brasan hon fixat ute på gården. Bilderna som kommer till mig, är självklart ständigt solsken och klimat som gjorde att vi alltid hade byggt snökojor och rullat till snölyktor...så var det naturligtvis inte alltid....men man minns tydligen det man vill fokusera på. Ostmackorna var fasligt goda och jag kan framkalla både lukt och smak. Dalslandskaka delad på mitten och ett mellanlägg av smör och rejält med ost. Kunde få en rejält sotat kant - men vad gjorde det. Hanterade foliepaketet varsamt i lovikavantar fulla av små snökulor som fastnat i tovningen, rödblossig  om kinderna i solskenet, satt vi där och njöt av mormors varma mackor....min kusin & jag. 
 
I år har jag ett litet Sportlov, från fredag till måndag och jag har planerat in Friluftsdagar i gammal god Sportlovsstil. Igår var jag själv i huset - skolans lov börjar först till veckan. Morgontimmarna var kalla och solen kröp över trädtopparna och gav ett glittrande vinterlandskap utanför. Passade på att ägna förmiddagen till hushållssysslor men efter lunch var det skidspåret i 1,5 timma. Det är lyxigt att bo så man kan spänna på sig skidorna vid husknuten och så köra några varv på åkrarna. Nu för tiden har jag ingen böjelse för branta backar och hopp som är preparerade med vattenhinkar för ispist och höga farter...nej nu för tiden softar jag runt och njuter med samma känsla som Ferdinand beskriver under korkeken...och så toppade jag sista varvet med Tabatakörning, 20 sekunder fullfart 10 vila och så var dagens träning avklarad. Obligatorisk klädsel inomhus ett par timmar innan dusch...underställ och raggisar...samma rödblossiga kinder som 1972 och då liksom nu...sover man som en stock efter sportiga aktiviteter.
 
 
 
Lyxen att kunna åka skidor och grilla utanför stugknuten
 
Vi fortsätter på temat i helgen och idag ska vi fira syster på födelsedagen med korvgrillning och tårta på "Sommartorpet". Laddar för skidor på sjön, där det finns fina spår enligt säkra källor. Jag ska rulla in ostisar i foliepaket - en given sidekick på Sportlovsgrillen!....ja och så två dagar till med skidor och umgänge. Det blir en skön avslutning på vintern - för det pratas om att vårvärmen är på väg.
 
Nu blir det kaffe och finfrukost framför Nyhetsmorgon en stund. Måste ladda lite soft inför Sportlovsaktiviteter :)