Lokalproducerat med Mammagener

Det klart det måste ligga i generna. Mamma har tagit vara på alla och då menar jag verkligen ALLA bär i trädgården så länge jag kan minnas, äpplen och skogens bär, rabarber...ja allt. Saft, sylt, mos, gelé...matkällaren var stinn av flaskor och burkar, så till den milda grad att man som barn kunde bli saligt lycklig när det någon gång på sommaren, eventuellt kunde tänkas hitta en flaska "köpesaft" av apelsin i skafferiet. Snacka om att inte riktigt fatta poängen.... 
 
Men det gör jag nu. Jag fattar poängen med att känna sig euforiskt lycklig över att följa dom gamla aplarnas blomsterprakt i maj, se hur dom förvandlas till gyllene frukter och i år har jag för första gången gjort egen äppeldricka. Det var ju dessutom så enkelt, att jag är helt förvånad!
 
En stor trälåda står i jordkällaren,  till bredden fylld med varsamt plockade äpplen från trädet, sedan inrullade, ett och ett, i blad från lokaltidningens senaste nummer. Så där hämtas nu närmaste veckorna Ekoäpplen och dito potatis. Då och då kan jag plocka med en flaska äppeldricka eller en flaska "mammasaft" som hon fortfarande skämmer bort oss "flickor" med, för så är det i hennes frys....att den är ständigt full av bär som ska saftas.
Mamma kan hon!
  
Jag är glad att det färgat av sig, även om det är på det lilla viset för mig, för det är ju inte ett helt vinterföråd - men det räcker så länge det räcker och jag är fullt nöjd med den prestationen. Nu är potatislandet spadvänt och klart för nästa års plantering, några äpplen finns kvar på apeln så vi får dela med rådjur och småfåglar på det som finns kvar för åtminstone 1 omgång dricka till...för jag har tänkt, att lite kanelstänger, ingefära och nejlikor och starkvaror på det så blir det årets glögg här på Rävhögen!
 
 
 
 
 
1 Mia:

skriven

Visst är det ljuvligt...den där känslan, stoltheten, glädjen och kärleken till det som naturen ger oss...
Men i ärlighetens namn, visst känner jag också igen det där med köpesaften, det var liksom lite mer exklusivt :-))) Tur att man vuxit upp och tänker annorlunda *L*
kram på dig, lilla husmor....

2 Lissen:

skriven

Vissa gener är väldigt bra att ärva, förstår din skördelycka

3 Anna :

skriven

Mmmm jag ler.. jag känner och förstår precis hur du tänker. Jag har på senare år oxå fått den där aha-upplevelsen att just förstå hur mor o mormor som levererat dessa kärleksfullt gjorda godsakerna kände. För det ju just det som är grejen att man själv ligger bakom hela förloppet. När flaskan står där så är det mer än bara en produkt. Det är ren o skär kärlek.

Du beskriver med så smakfulla ord att jag äter upp hela inlägget..och du..det smakar guld!

Du är en riktig skibent Lajsan..aplarnas..jag älskar sådant. :D

Bilderna är magiska. kramilikram på dig från Annapanna

Svar: ha ha ha ja men det heter ju så :) Måste väl vara för att jag tänkte på gammalt vis, annars hade jag kanske skrivit äppelträdens... ja visst är det så fenomenalt - precis som du säger - flaskan är ren och skär kärlek. Vet intehur många gånger jag kikade ut på altan bara för att kolla in dom igår :) Och jag går här och mallar mig med flaskan och frågar lite käckt - är det någon som vill ha ett glas av den godaste lemonaden :) Tack för orden och vassego att ta om :) kramelikram från aplarnas magiska höjd :)
nygamlajag

4 Anna :

skriven

Lemonaden..mmmmm jag tar gärna om..och jag läser dig så pass gärna en gång till :D

Kommentera här: