Grönt ÄR skönt

På tal om klorofyllet, så bestämde jag mig för att köra hela örtagården i Glasoasen i  år. Det visade sig vara ett enda stort Kinderäggsprojekt! D.v.s Massor av klorofyll, växer som ogräs om ni förstår, i detta fallet helt och hållet välkommen växtlighet.
Att dra handen genom örterna och känna lukten sprida sig, att kunna ta med örter till "dagens rätt" och verkligen slösa med härligheten, göra sin egen pesto var och varannan vecka efter att Basilikan bjuder på nya blad och vad Peston beträffar så har jag provat flera kryddor i år som blir himmelska röror och oljor . Nu torkar jag blad till te och kryddburkar - som sagt - rena Kinderäggseffekten!
 
Timjan, Citronsalvia, Mynta, Rosmarin
 
 Citrontimjan
 
På marknaden i helgen köpta jag två nya som ska få göra sällskap med "dom andra" , en ovanlig Koriander och en AnanasSalvia - å halleljuja vilken doft!
 

Annars är det mycket av skogens grönska som gäller nu. Så gott som dagliga turer med hopp om att hitta det stora gula havet av kantareller - men det har bara blivit kvällens lyxmacka - men det är ju förvisso dom bästa.
 
 

Sensommar

Det är fortfarande semestertider för mig och jag njuter av sensommarens lugn. Var tid har sin tjusning. Växthuset levererar massor av tomater nu - åtta olika sorter dessutom. Det är ju både fröjd för ögat och gommen. Att plocka med sig en korg dagligen med tomater, örter, chilli, gurka....potatis och lök från täppan och så en bukett blommor för köksbordet - det är lyx på hög nivå enligt mig. Att kunna laga middag med egna råvaror som jag pysslat med i flera månader. Många njutningsfulla timmar på den tallriken som serveras kan jag lova.
 
 
Jag fortsätter att tillbringa tid i Glasoasen. Denna, den sista semesterveckan blir det nog många stunder här inne. Startar dagen där med morgonkaffe och kanske lite "kura skymning" nu när kvällarna börjar bli lite mörkare, så vi kan tända upp med ljuslyktorna. Där inne varar sommaren långt fram i september innan det är dags att förbereda inför nästa säsong.
 
I sommar har det varit en plats där jag lyssnat på många Sommarpratare i P1. Nya tiders podradio, gör ju att man kan följa dessa intressanta människors livsöden vilken tid på dygnet som helst. Där berättar dom om allt möjligt och omöjligt medan jag går runt och rensar bort vissna blad, fyller på näring, fotograferar och småplockar. Fantastiskt avkopplande.
 
 
Luktärtorna blommar för fullt. Både lukt och färg är enastående. Så är ju blomman så generös, att ju mer man plockar desto mer blommar den - man tackar! Luktärtor och Astrar påminner om skolstart och det är det denna veckan. En spännande dag i antågande, då dottern gör första dagen i gymnasiet. Det blir första gången på många många år, som jag åker ensam i bilen till jobbet framöver. Har lämnat barn på dagis och skola i sådär 17 år...jag brottas lite med  ångest måste jag erkänna.
 
 
Den här tiden är det som sagt skördetider som ger några av årets höjdpunkter i smakupplevelser. 
Men priset idag, tog nog i allafall polkabetan till lunch. Ekologiska betor, inhandlade på byns marknad i lördags. Nykokt med lite smör och flingsalt...ord är överflödiga..Eller var det kvällspromenadens leverans av små knubbiga kantareller, som stektes i smör tillsammans med lök, vitlök, salt, peppar och några droppar citron. Hela härligheten lades på tunn knäckemacka och sköljdes ner med ett glas öl....ja kära värld - inget lätt val - tur man fått uppleva båda...en måndag i augusti när fullmånen lyser av hela sin glans och det är hög tid att krypa ner under täcket och fundera ut hur jag ska pressa ut det göttaste ur en semestertisdag i strålande sol - jag har planer....